Незабравка. "Forget me not". Легенди (истории), описание, видове.

Незабравка (Forget me not). Легенди, описание, видове.

„Не ме забравяй“, „Незабравка“е името на нежното синьо-бяло цвете, което ни радва в пролетно-летните месеци.

Незабравката получава своето наименование от една трагична, романтична история за рицар и неговата дама. Има различни варианти на приказката, променяни и разказвани във времето: една влюбена двойка се разхождала по поречието на река Дунав. Изведнъж девойката видяла красиво синьо-цъфтящо растение, което било изхвърлено от водата, на път да бъде отнесено надолу по течението. Тя поискала да го спаси и рицарят скочил във водата, за да го извади, но течението било твърде силно и бързо, завличайки го към морето. Попаднал във водния капан, той все пак успял да хвърли цветята на брега и извикал – не ме забравяй! Независимо дали историята е вярна или не, тя превръща незабравките в траен символ за напомняне за нещо скъпо на сърцето.

Друга легенда разказва, че когато Хенри от Ланкастър (по-късно крал Хенри IV) е изгонен, той избрал цветето и неговото френско име „souvenez-vous de moi“ („запомни ме“) като негова емблема и мото. Цветът и лозунгът били изплетени в рицарската му яка, а последователите му носели сините цветчета като признак на подкрепа. 
Съществуват и истории, че след битката при Ватерло (18 юни 1815 г.), незабравки изникнали по бойното поле, на местата, където кръвта напоявала земята.

Описание:

Научното наименование на красивото растение „миозотис“ (Myosotis) произлиза от гръцки език – образувано е от думите myos – мишка и otis – уши, буквално означава „ушите на мишката“ и се отнася до специфичната форма на листата, които приличат на ушите на малък гризач.

Незабравката е ниско растящо тревисто растение – достига до 15-25 см височина;

Има елипсовидни малки листа със сиво-зелен цвят, покрити с малки власинки;

Според сорта на растението цветовете могат да бъдат сини, бели и розови;

Цъфти от юни до септември (зависи от климата и условията);

Цветята излъчват приятен аромат, но само през нощта (те са без мирис през деня). Цветята привличат пчели, мухи, молци и пеперуди, главни опрашители на растението;

Може да се отглежда, както навън в почвата, така и в саксии;

Развиват се най-добре на места с частична сянка, но често се засаждат и на открити, слънчеви пространства. Разпространяват се от пълзящи коренища.

Познати са около 50 вида, повечето от които произхождат от умерените части на северното полукълбо (срещат се в Европа, Мала Азия, Централна Азия и Северозападна Африка). Делят се на ниски (15 – 20 cm) и високи (до 30 cm).

Известни сортове:

  • „Син букет“ – тъмносини, 30 cm
  • „Синя топка“ (Blue Ball) – индигово сини цветове, 15 cm
  • „Синя кошничка“ (Blue Basket) – едри сини цветове, 25 cm
  • (Carmine King) – розови цветове, 15 – 20 cm
  • (Victoria Rose) – розови цветове, 15 – 20 cm
  • (White Ball) – бели цветове, 15 – 20 cm
  • (Royal Blue) – сини цветове, 30 cm
  • (Ultramarine) – наситено сини цветове, 15 – 20 cm
  • „Индиго“ (Indigo Compacta) – наситено индиговосини цветове, 30 cм.

Разгледайте страницата ни във Facebook „Кафе в градината“ с вдъхновяващи снимки и послания, както и много информация за растенията, артистичното декориране и защита.