Маргаритка: легенди, символика, поезия, музика, изобразително изкуство, отглеждане.

Маргаритка – „мощен оракул на любовта.“ Как да си го отгледаме.

„Обича ме, не ме обича, обича ме, не ме обича…“

Обичаят да се късат листенцата на маргаритката датира още от древни времена, когато тя се е смятала за мощен оракул в любовта.
Играта е прославена през 1808г. от Маргарита в Гьотевия Фауст.
 Този обичай се разпространил из цяла Европа, като в Германия маргаритката се превърнала в единица мярка за любов.


„…маргаритке, малко цвете, маргаритке, отвори съдбата на моята любов…“ се пее във френската песен „Petite fleur“

Французите имат легенда, която разказва за принцеса Маргарита, съпруга на Емануел Филип Савойски и дъщеря на Франсиск Първи, получила от съпруга си, в знак на любовта му, като сватбен подарък кошница с маргарити, но не набрани от кралската градина, а изработени от злато и скъпоценни камъни.

Френският крал Луи IX засвидетелства любовта и почитта си към съпругата си Маргьорит дьо Прованс, запечатвайки маргаритката, редом до лилиите на Националния флаг.

Англичаните наричат цветето Дейзи (Daisy-Day’s eye), или иначе казано „окото на деня”, защото маргаритката е първата, която разтваря белите си листенца след изгрева на слънцето. 

На нея са посветени много поети и художници:

„Маргаритки“, акварел, художник Александър Сахатчиев

Маргаритки
Събудих се… До мене маргаритки –
любимите цветя на Бог.
Навярно ги е пратил някой,
който е будувал от любов.
Навярно някой, който знае,
че розите са суета,
нощес ми е донесъл обич
от бели, искрени цветя.
Поглеждам, между белите цветчета,
името си с цветен химикал,
на мъничка хартиена бележка
написала е снощи Любовта…
Каква шега! Докато я сънувах
при мене, без да зная, е дошла
и ме е чакала да се събудя
с букет от бели, искрени цветя.

автор: Бистра Малинова 

Името „Маргарита“ идва от древните елини.  На гръцки μαργαριτάρι означава перла и тъй като листенцата на нежното цвете наподобяват наниз от перли, древните го наименовали маргарита.

 В рицарските времена, онези рицари, на които любимите се вричали във вечна любов, издълбавали върху щитовете си цъфнала маргаритка, която да ги пази и да им носи късмет, напомняйки им, че годениците им ги очакват.

Маргаритката има и много лечебни свойства. От дълбока древност се е ползвала за лечение на подагра, артрити и възпаления на черния дроб и пикочния мехур.

И така Маргаритката станала символ на чистота, радост, любов и невинност. Това е причината тя често да се подарява при сватби.

Отглеждане:

Място на маргаритките:
Маргаритките обичат открити слънчеви места като големи ливади, поляни и пищни градини. Маргаритката обича да е добре огрявана от слънцето. Без проблем обаче понасят и леко сенчестите места.

Температура на Маргаритките:
Растението обича топлите места. За това се среща в главно в средиземноморския басейн. Може да го отглеждате до температура до 28 градуса и няма да му стане нищо. Маргаритките са студоустойчиви са. Листата и пъпките и без проблем се запазват под снега. Така, че спокойно могат да призимуват при нашите климатични условия. Ако я отглеждате в саксия през зимния период приберете маргаритките в помещение което е прохладно, но да няма силен студ. Поставете я до прозорец на слънце.

Влажност на Маргаритката:
Маргаритките предпочитат умерена влажност на въздуха.

Поливане на Маргаритката:
Поливането на Маргаритката трябва да е умерено, като не се допуска пръстта да подгизне. Това може да доведе до изгниване на корените. Поливайте растението умерено, като гледате да не засъхне почвата. Това не трябва да се допуска най-вече при сухо време и през летния сезон.

Торене на Маргаритката:
Маргаритката трябва периодично да се подхранва. За целта може използвате азотни торове.

Почва за Маргаритката:
Почвата за Маргаритката трябва да е добре обработена и богата на хранителни вещества. Друго изискване е да задържа продължително време влажност и да е с добри дренажни свойства. Може да използвате леки почви които са богати на хумус. Преди началото на цъфтежа или около края на април началото на месец май трябва да разрохате почвата около растенията. Отделно от това е необходимо периодично да се околопава и плеви около туфите по време на цялата вегетация.

Болести и вредители при Маргаритките:
Маргаритките са доста устойчиви на болести и вредители. Друго хубаво качество е, че се възтановяват невероятно бързо от евентуално лечение.

Подрязване на Маргаритките:
Когато настъпи есентта и цветовете на маргаритките са прецъфтели е необходимо да изрежете стъблата им до нивото на почвата. Така ще се запазят по-добре в зимния сезон. Добре е по време на цъфтежа да се премахват увяхналите съцветия. Това допринася до по-продължителен цъфтеж на маргаритката.

Размножаване на Маргаритка:
Можете да размножите Маргаритки по три основни начина:

  • размножаване на маргаритка чрез резници
  • размножаване на маргаритка чрез делене на растението
  • размножаване на маргаритка посредством семена.

Не е трудно да отгледаме оракулът на любовта, който освен всичко друго създава усмивки и добро настроение.

Фейсбук страница „Кфе в градината“.

Интересно: Декорации за балкон и градина.