Аранжиране на стълби.

Цветни декорации със стълби.

Атрактивен и силно впечатляващ метод за аранжиране на цветя на балкона или в градината е използването на стълби. Чрез тях вдигаме цветята във височина и постигаме един изключителен цветен акцент в обстановката.

Как да го постигнем?

Може да закупите готови стълби тип кашпи като имайте предвид, че в България не са разпространени. Може да ги поръчета от международните сайтове или да намерите някой българин, който прави единични, но изключително артистични бройки. Най-добрия вариант обаче е да си ги направите сами.

Да започнем от обикновената дървена стълба към която да закачим цветя и декоративни елементи. Тя може да бъде подпряна на стена (примерно на терасата) или дърво в градината. А направата й не изисква кой знае какви умения и „инжинерна мисъл“. Моят вариант поне за сега 🙂 .

Другия тип стълби, които може да приспособите са двойните. Ако нямат хубави стъпала може да заковете дъски, дървени тавички или сандъчета.

Аранжиране на цветята.
Има няколко варианта около които може да се придържате.

Първият е стелещо – височинен. Използвайте най-ниското стъпало за стелещи се видове . На по-високите нива-висящи и на върха – ниски и средно-високи изправени цветя.

Вторият вид са височинни като по стълбата оставите катерливи и увивни цветя.

Третият вид са равнинните. На всяко стъпало поставяте цветя с приблизително равна височина. Може да се взползвате и от типа стълба. Ако първото стъпало е широко – поставяте сандъче и така с всяко стъпало намалявате саксията до върха.

Четвъртият вид е хаотичен. Не мисля, че има нужда от обяснение.

Декоративни елементи.

Допълнителни акценти към стълбовата феерия може да са най-различни декоративни предмети като керамични или дървени животинчета, кафези, къщички за птици, фенери, свещници и други джунджурляци.

Единственото необходимо нещо за аранжиране на стълба е доброто настроение и малко въображение. А може и кафенце в процеса на работа. Заповядайте във фейсбук страничката ни „Кафе в Градината“ където може да споделите и ваши проекти.

Графично оформление / автор : Йо / Нел

Още:

Разгледайте ръчно изработени декоративни елементи за дома и градината.