Хортензия/Hydrangea. Значение, аранжиране, отглеждане, видео.

Хортензия (Hydrangea). Символика, описание, аранжиране, видео.

Хортензията има широка гама от значения, от искрена емоция, благодарност до хвалебственост.
Японците свързват цветето с извинение заради една легенда, в която японски император се извинил на своята любима с голям букет заради своето отсъствие.
Викторианците смятали хортензиите за отрицателно растение, за самохвалство или суета, защото произвежда великолепни цветове, но много малко семена. Подарявали го и на хора, които смятали за студени и отхвърлящи любовта.

Символика на цветовете.

Хортензиите ни радват в нюанси на розово, синьо, лилаво и зелено.

-Розовите хортензии символизират искрената емоция.
-Сините хортензии символизират извинение.
-Белите хортензии символизират похвала или самохвалство.
-Лилавите хортензии символизират желание за дълбоко разбиране на някого.

Аранжиране.

Трудно е да се устои на тези красиви топки цвят, които често влизат в приказни букети за радост на окото и душата. В съчетание с други видове или самостоятелно хортензиите винаги ще ни радват със своята елегантност.

Засаждане и отглеждане.
Повечето хортензии виреят в богати, малко по-влажни почви. Необходимо е да се натори ако ще засаждате хортензии в бедни почви. Засаждането на хортензиите се извършва през пролетта или през есента. Дупката , която ще се изкопае трябва да е поне колкото обема на корена в дълбочина и два до три пъти по широка. Поставете хортензията в дупката и запълнете до половината с почва. Полейте обирно с вода. След като водата попие запълнете дупката до горе. Полейте добре. Разполагайте храстите поне на един метър разстояние.

Хортензиите предпочитат добро огряване от слънце сутрин, а следобед сянка. Много хортензии ще се развиват добре и цъфтят в частична сянка.

Хортензиите се поливат обилно с вода. Веднага ще познаете ако почвата е прекалено суха – листата ще клюмнат и ще започнат да вехнат.

През есента покрийте растенията добре с мулч от листа, борови иглички, или слама.

Facebook страница „Кафе в градината“.

Две минути потапяне в нежните топчести цветове на Хортензията.