Коктейл "Мимоза".

Коктейл „Мимоза“.

Това е ниско алкохолен коктейл, един от малкото на винена основа. Може би затова повечето го считат за дамска напитка.

     Основните съставки са шампанско и портокалов сок /разбира се прясно изцеден, няма да разваляме шампанското с някакъв химикализиран сок/.

     И класическата рецепта според IBA /International Bartenders Association- Международна асоциация на барманите/   е :

                            Champagne        75 cl

                            Oringe juice        75 cl        тоест 1:1

Шампанското трябва да е добре охладено, портокаловият сок – чист, неразреден и студен. Сервира се във високи чаши за шампанско тип  флейта/flute. Първо се налива портокаловият сок, след това се долива шампанското.И никакъв лед, моля. Гарнира се с резенче портокал или спираловидна портокалова кора.

        Обикновено този коктейл се сервира на сватбени тържества, в първа класа на самолети, скоростни влакове, лайнери, както и като коктейл за късна закуска/brunch/. А сутрин след махмурлук действа много ободряващо.Аз пък обичам да го пия в летните горещини в ранния следобед в градината гарниран със smooth jazz.

        Кога е създаден този коктейл не е много ясно. Макар че се счита за френски, тази комбинация произхожда от източна Испания , където се е използвало газирано вино/sparkling wine/ смесено с някакъв джуст -портокалов, ябълков, гроздов.Някои смятат, че е погрешно  мнението за създаването му през 1900 г в хотел по френското Средиземноморие. По-разпространено е мнението, че първата „Мимоза“ е създадена през 1925 в легендарния Hotel Ritz Paris  на площад Вандом от не по-малко легендарния барман Frank Meier. Историята мълчи за избора на името на този коктейл, но мисля че освен наситено жълтия цвят нещо е напомнило на малките цветчета на  мимозата плуващи в шампанско.

        Има и няколко вариации, най-популярната от които е  Buck’s Fizz, коктейл който съдържа две части шампанско и една част портокалов сок. Измислен е през двайсетте години на миналия век в лондонския Buck’s Club. И досега е популярна част от коледната закуска във Великобритания.

      Друг вариант към тези два коктейла може да се прибави и гренадин, който се наслагва като последна съставка най-отгоре. Понякога наричат този коктейл „Мимоза сънрайз“.       

Свързани статии:

Жълта Мимоза. Едно невероятно пътуване.