Пролетно равноденствие.

Пролетно равноденствие на Щастието.

Знаеш ли, че днес е пролетното равноденствие. В 23:58 . А след около четири часа на 21.03. е пълнолунието в Дева – в 03:44 .

    Днес Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка  и от южната полусфера преминава в северната. Сега денят и нощта са приблизително равни по продължителност. Но това в действителност само един миг, когато Слънцето пресече небесния екватор, а Земята е перпендикулярна на лъчите му.

     А празнували ли сте някога пролетното равноденствие?

     Много от културите на народите по света почитат равноденствието като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните празници, дори фестивали и се извършват важни обреди свързвани с плодородието, земеделието и възраждането на живота. Смесица от езически и религиозни празници.

     За много от откритите мегалитни и исторически паметници се счита, че отдават  почит на равноденствието.

     Един от световно известните е Стоунхендж в графство Уилтшър, Великобритания. По време на

пролетното равноденствие Слънцето изгрява точно между два камъка.

Стоунхендж

     Големият свинкс на древните египтени сочи директно към изгряващото слънце по време на пролетното равноденствие.


Големият свинкс

        В храма Ангкор Уат в Камбоджа слънцето изгрява директно над върха на централната кула по време на това равноденствие.


Храма Ангкор Уат в Камбоджа

     В Централна Америка, в Мексико пред пирамидата на Бог Кукулкан в Чечун Ица древните маи така са изградили тази пирамида, че слънцето в късен слетобед създава илюзията за змия върху северното стълбище.

Персийската нова година – Новруз започва в деня на пролетното равноденствие. Това е първият ден на Иранския календар. Празнува се 12 дни и някои обичаи са свързани със зороастризма.

От келтските празници Остара е свързана с пролетното равноденствие/20–21 март/ и се чества възраждащата се пролет, когато силите на светлината побеждават силите на мрака, когато снегът отстъпва на поникващата трева, а младата Земя продължава да расте. Зеленото е свещен цвят за този празник от древни времена.

     На измурудения остров Ирландия, Свети Патрик не е успял напълно да изкорени езическите обичаи, тъй като датата е останала да напомня за връзката си с възраждащата природа. Символът тук е зелената детелина.

     В древен Китай в точния момент на равноденствието се смятало, че яйцето може да се задържи вертикално и  по този начин късметът ще бъде с нас през цялата година. Този обичай е пренесен в Америка.

     В Древен Рим идването на пролета се празнува богинята Кибела и фестивалът Иларияя е посветен на нея и нейния любим Аттис.

     А знаеш ли, че днес е Международният ден на щастието и благополучието на цялото човечество. Инициативата за Деня на щастието е на кралство Бутан, където бутанското национално щастие отразява нивото на благополучие на  страната, а националното благоденствие е по–важно от брутния вътрешен продукт. Тази малка държавица разположена високо в Хималаите, притисната от гигантите Китай и Индия,  е една от най–слабо развитите страни в източното полукълбо, но се е класирала сред челните 20 страни в света  с най–щастливо население. Кралството си има дори и министър на щастието. Звучи като приказка, нали? Много други страни стават техни последователи. Съгласно резолюция на Общото събрание на ООН от 2012 г. е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството и датата 20 март е обявена за Международен ден на щастието. Този ден започва леко да се утвърждава като традиция в световен мащаб и събирането на  вечеря с близки и приятели не е рядкост. И обикновено разговорите са за щастието, кое ни прави щастливи, как можем да допринесем по щастливо изживяване на ежедневието. Къде философски, къде шегаджийски, понякога с тъга, дори със сълзи, щастието става основна тема на разговор тази вечер. На някои места по света дори се организират процесии по централните площади в името на този нов празник.

     Въпросът щастливи ли сме или не се оказа по–труден и от висша математика. Древногръцките философи наричат щастието най–висше благо. „Да си щастлив значи да си докоснат от Бога“. За всеки щастието е различно понятие, всеки влага свое индивидуално разбиране за него. Може би затова се разминаваме. Или заради това се приближаваме. Не е константна величина. То е вътре в нас и е въпрос на наш личен избор, изживяване и решение. И всичко това колкото и клиширано да звучи, щастието е нашата нагласа към света.

     А дали щастието е въпрос единствено на коктейла от хормоните на щастието – разни там серотонини, допамини, окситоцини, норадреналини и т.н. И техния баланс. Дали е въпрос единствено на биохимия? Има таблетки. Ако ги пием ще решим ли въпроса с щастието?

     Или ако четем книги за позитивно мислене и поведение?

     А дали стремежът към щастие не се превръща в култ?  И „Длъжни ли сме да бъдем щастливи“ както пита френския есеист Паскал Брюкнер.

     Празник е. Сам, със семейството, с приятели. Нека празнуваме днес. Двойно. Самото посрещане на пролетното равноденствие носи щастие, трепет, усмивки. Ще ви чакам на слетобедно кафе. Облечете нещо зелено. Дори и да нямате, една панделка в косите е достатъчна. Нали зеленият цвят е символ на този празник. Ще украся с някои ритуални цветя –дрян, жълт нарцис, минзухари, ириси, здравец. Можем да помълчим малко. Не, не! Няма да медитираме.   Просто тишина.  А може и Beethoven и   Silence. После ще пийнем нещо. Кафе, чай, сок, който сами сме правили. Ще хапнем нещо леко. Привечер ще излезем  някъде сред природата.  Птичките сега са толкова сладкопойни.  Вечерта ще дойдат и останалите. Ще се съберем всичките. Ще запалим камината, зелени свещи, аромат на бор.   Чаша вино. Чаша бренди… Танц… И ще си говорим за щастието. Ще поспорим, ще се скараме, ще се заяждаме, ще се разплачем, ще философстваме, ще се кикотим, ще се смеем… А може в полунощ да излезем навън под звездното небе . Ще ви чакам.

    А сега отивам да  посадя едни цветя. Стана ми като ритуал – на всяко пролетно равноденствие – ново цвете, храст, дръвче. Нали животът се възражда.

Автор: Нел

Фейсбук страница: „Кафе в градината“.