Syringa Люляк. Символика, легенди, рецепти, стихове.

Люляк – ароматни мечти.

Птиците танцуват, пчеличките жужат, слънцето се смее, а вятърът вее клонки привличащи с аромата си безкрайни усмивки, малки трепети и мечти.

Кой не е омагьосан от аромата му? Приказни букети и аранжировки с люляк ни докосват до магията и в домовете ни.

Но може ли да направим повече, да вземем повече от това приказно растение? Като лакоми човеци разбира се сме го включили и в различни рецепти.

Чували ли сте за люлякова захар?

Сложете в буркан със захар люлякови цветчета количество по желание. Изчакайте да изсъхнат няколко дена и пресейте през сито. Вече имате уникална захар, която ще ви даде още мъничко люляково настроение.

Syringa Люляк. Символика, легенди, рецепти, стихове.

От древни времена Люлякът (Syringa) привличал вниманието на хората. Една от най-популярните легенди за него тръгва от древна Гърция – Пан, богът на горите, попада на красива нимфа на име Сиринга. Той бил омагьосан от хубостта и грацията й. Един ден се престрашил и решил да я заговори, но тя се изплашила и избягала. Пан я последвал, но от страх нимфата се превърнала в красив храст, който богът нарекъл на нейно име . Оттам идва и латинското име на люляка – Syringa. Пан бил толкова нещастен от загубата, че си обещал вечно да се скита по света и да прави добро.

Според друга легенда люлякът идва, когато пролетта надвие зимата и я прогони до следващата година.

Трети пък разказват, че ароматното растение показва колко дълга е била зимата. Ако люлякът цъфне рано, това означава, че студените дни са си отишли.

Символ на невинност и непорочност, на трепетите на първата любов. Букет от люляк се подарявал в знак на обич и привързаност. Много поети са използвали люляка като символ в стиховете си, наблягайки именно на любовните асоциации, които поражда растението.

Под Люляка

Ръка в ръка дойдоха те и спряха
на люляка под цъфналата стряха
и люлякът добър ги приюти
та никой, никой да не ги смути.
Прегърнаха се те, под него скрити,
усмихнати, с цветчета по косите.
Вечерникът разнесе из нощта
и сладък дъх, и шепот на листа.
Ще минат дни на грижи, на раздели.
Под много стрехи те ще са живели.
Но няма да забравят за една –
за люляка край старата стена.

Веселин Ханчев

Графично оформление / Автор : Йо / Нел

Разгледайте: Декорации за балкон и градина.

Фейсбук Страница: Кафе в градината