Начин за плащане и доставка.

1. -Доставките се извършват от град София.

2. – За крайни клиенти начина за плащане е `Наложен платеж`- заплащате стоката и услугата за

доставка при получаване на пратката.

3. – Всички доставки се извършват с куриерска фирма ЕКОНТ. Можете да избирате дали да бъде

доставена до :

-посочен от вас адрес на фиксирана цена 7лв. (седем лева).

-до офис на Еконт на фиксирана цена 5 лв. (четири лева).

В полето „улица или квартал“ напишете адреса на офиса, в който искате да получите пратката, ако изпращате до офис.

Офисите на ЕКОНТ във вашия град може да видите на сайта www.econt.com

3. Срокове за доставка.

Сроковете за доставка са от един до три дни, като в случай на проблем от наша страна ще бъдете уведомени по телефон или имел.

Условия и рекламация

1. Потребителят/клиентът носи изцяло риска от повреждане/загубване на стоката при доставката. Веднага след предаване на стоката на куриер, ТЪРГОВЕЦЪТ се освобождава от риска, който се прехвърля върху потребителя/клиента. ТЪРГОВЕЦА не носи отговорност за закъснение в случай, че закъснението се дължи на куриер или друг доставчик.

2. Веднага след доставката, стоките следва да бъдат прегледани внимателно от потребителя/клиента или упълномощено от него лице.

2а. При предаване на стоката потребителят/клиентът или трето лице подписват придружаващите я документи. За трето лице се счита всеки, който не е титуляр на заявлението, но приема стоката на доставка и е на посочения от клиента адрес.
При отказ за получаване на стоката, извън случаите описани по-долу, отказът се счита за неоснователен и Клиентът дължи заплащане на разходите за доставка и връщане на стоката. В случай, че Клиентът не бъде намерен в срока за изпълнение на доставката на посочения адрес или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на стоката в този срок, ТЪРГОВЕЦА се освобождава от задължението си да достави заявената за покупка стока.

2б. Когато доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента стока и това може да се установи чрез обикновения й преглед. Рекламация се приема до 7 дни с изпратено писмо до yonelgallery@gmail.com  .

Във Връзка с Прилагане на Наредба № Н-18 на МФ за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, Ви Уведомяваме че на основание чл.3 ал.1 – Документът който получавате от куриерската фирма при получаването на стоките замества касовият бон. 

За рекламация се пази документът, който получавате от куриерската фирма!

При всякакви проблеми се свържете с нас в контактната форма.